Pljačka trećeg rajha - Domaći film (HD) Istaknuto

66 Pregleda

0   0


Domaci film vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod je film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke. Kao i drugi oblici umjetnosti, film je namijenjen publici. Filmovi se gledaju u posebnom prostoru za projekciju (kino), ili bilo gdje drugdje (video). Film se često spominje kao sedma umjetnost, kao što je strip nazvan devetom umjetnošću. Filmsko djelo je cjelovit te društveno i doživljajno svrhovit filmski proizvod. Film i kinematografiju sustavno proučava humanističko-znanstvena disciplina filmologija. U Parizu je 22. ožujka 1895. godine prikazan film braće Lumière "Izlazak radnika iz tvornice". To je bila prva filmska predstava na svijetu. Trajala je tek nekoliko minuta, a priređivačima je donijela prihod od 35 franaka.
Dvojica lopova za vrijeme Drugog svjetskog rata kreću opljačkati najveću banku u Njemačkoj .
Komedija koja prati događaje u životima dvojice umjetnika-lopova, Glavonje i Kalauza, koji u vrijeme Drugog svjetskog rata namjeravaju opljačkati Treći rajh.
U rano proljeće, 1941. godine, kad je Hitler počeo osvajati Europu, u Beograd su se sjatili najbolji obijači i krivotvoritelji, među njima i Glavonja i Kalauz.Oni su zavili u crno mnoge banke širom Europe. Glavonja (Dragan Nikolić) je inteligentan, poliglota i promišljen tip.Vrijeđa ga kada ga zovu lopovom. On je nadahnuti obijač, spreman za velike poduhvate i ima vrlo razvijenu samosvijest o svom umijeću.Kalauz (Nikola Đuričko) je njegova suprotnost. Pohlepan je na sve što mu zasija pred očima, sklon je usputnim sitnim krađama, skromne je pameti. Njegovom krivicom "pali" su na prvom poduhvatu u Beogradu.
Priča počinje uhićenjem Glavonje i Kalauza, nakon jedne njihove operacije. Pošto sebe smatraju elitom među zatvorenicima, nisu mogli jesti zatvorsku hranu, pa su sebi dozvolili da se sami posluže oficirskom hranom, zbog čega su završili u samnici.Kada je Kraljevinu Jugoslaviju, kao i veliki dio Europe, okupirala Njemačka, Glavonja i Kalauz postaju njemački zatvorenici. Nijemci su se, 1941. godine, uselili u najlepše vile u Beogradu, među njima i njemački pukovnik sa lijepom mladom ženom.Pošto nije znao otvoriti kasu koju je zatekao u vili, pukovnik je naredio da mu dovedu Glavonju i Kalauza.Oni koriste situaciju i uspijevaju pobjeći. Preko svojih prijatelja nabavljaju njemačke dokumente u kojima piše da su Hitlerovi rođaci, veliki junaci Njemačkog rajha.Pozdravljaju se sa ženama i djecom i odlaze u Berlin "raditi" smatrajući da se tamo može naći najbolji posao. Lažno predstavljanje pomoglo im je da postanu dio tamošnje elite, a to im omogućilo i dosta uspješnih operacija - sve do ponovne robije, ali ne zadugo.
During 1941 in Belgrade, two well-known thieves try to carry out the biggest robbery of Nazi authorities ever.
Director:Zdravko Sotra
Writer:Miodrag Andric
Stars:Dragan Nikolic, Nikola Djuricko, Katarina Zutic |

Vidi više
Komentari

0 Komentari